Laat nabestaanden direct beschikking krijgen over de crematie-as

Geplaatst op 05-09-2023 - Binnenkort wordt de Wet op de lijkbezorging gemoderniseerd. Dan wordt mogelijk ook de verplichte bewaartermijn van de crematie-as gewijzigd. Nu is het nog zo dat de crematie-as minimaal 1 maand in de algemene nis van het crematorium moet verblijven alvorens de as door nabestaanden kan worden opgehaald of verstrooid. Maar de initiatiefnota van D66 pleit voor het direct na de crematie meegeven van de as.

Brancheverenigingen BGNU en Uitvaartorganisaties Nederland zijn daar op tegen en pleiten ervoor dat een bewaartermijn van minimaal twee weken opgenomen blijft. Dat zou nabestaanden "rust" geven bij de keuze van de asbestemming want "haastige spoed is zelden goed". De verplichte voorgestelde wachttermijn van 2 weken zou nabestaanden tijd en rust om te bedenken en met elkaar te bespreken wat de asbestemming moet worden. Als je de crematie-as direct na de crematie kunt meenemen of verstrooien, ontstaat er al snel het gevoel dat dat zo hoort", zo meent de BGNU. "Het geeft een sociale druk."

Wij vinden van Exit.nl vinden dit onnodig betuttelend. Mensen die nog niet toe zijn aan een beslissing over de as, kunnen altijd zelf besluiten om de as nog in het crematorium te laten staan. Bij deze meeste crematoria is het verblijf van de crematie-as gedurende de eerste 6 maanden inbegrepen in het tarief. En het sneller meegeven van de as biedt belangrijke voordelen.

Wanneer mensen na crematie de as direct mee kunnen nemen, geeft het nabestaanden gelegenheid te kiezen voor een plechtigheid rondom het uitstrooien of bijzetten van de as in plaats van een plechtigheid voor crematie in een crematorium. Zo kunnen mensen kiezen voor een samenkomst op een zelfgekozen plek in plaats van een crematoriumzaal en kan er een herinneringsbijeenkomst worden georganiseerd tijdens een bos- of strandwandeling, vaartocht of familiebijeenkomst. Ook kan de as direct mee naar huis worden genomen. Voor buitenlandse families die de as mee naar het geboorteland willen nemen, is een verplichte bewaartermijn ook niet prettig. Een ontheffing is in deze situaties mogelijk en die wordt ook vrijwel altijd toegekend dus waarom dan niet gelijk de as meegeven.

De argumenten van BGNU vinden we onnodig betuttelend, alsof nabestaanden niet goed zouden kunnen beslissen wat goed voor hen is. Bij Exit.nl vinden wij dat nabestaanden prima in staat zijn beslissingen te nemen en zien we nabestaanden niet als broze vlinders die tegen de eigen keuzes beschermd moeten worden. Wij pleiten voor maximale vrijheid en eigen regie, zowel over het leven als het levenseinde.

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl