Crematie regelen FAQ

Het regelen van een uitvaart

Het regelen van een crematie kan ingewikkeld zijn als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Onze crematiediensten zijn gemaakt om iedereen te helpen bij het organiseren van een persoonlijk afscheid tegen veel lagere kosten. Of het nu gaat om een directe crematie of een uitgebreide crematie, ons aanbod is zorgvuldig samengesteld. Lees hier hoe het werkt.

Wat is een stille crematie?

Een stille crematie (ook wel technische of directe crematie genoemd) is een pure, technische crematie zonder aanwezigheid van familie, vrienden en overige belangstellenden. Je maakt dan ook geen gebruik van faciliteiten zoals de aula en de koffiekamer. Het crematorium verzorgt puur en alleen de crematie. Ofwel, alleen de crematieoven wordt gebruikt.
Het daadwerkelijke tijdstip wordt door het crematorium bepaald. Daarbij maakt het crematorium gebruik van de ‘daluren’ in het dagprogramma. Hierdoor zijn enorme besparingen mogelijk.

Kan ik afscheid nemen van de overledene?

Via Exit.nl regel je een crematie zonder aanwezigheid van belangstellenden in het crematorium. Dat wil niet zeggen dat afscheid nemen niet mogelijk is.
Natuurlijk kun je een herdenkingsbijeenkomst organiseren nadat we de as bij je thuis hebben bezorgd. Maar ook vóór de crematie kun je afscheid nemen van je dierbare op de plek van overlijden zoals thuis, in het hospice of het verzorgingstehuis. Er is namelijk geen verplichting om direct na overlijden iemand te bellen om de uitvaart te regelen.
Je kunt rustig de tijd nemen om met familie en vrienden bij de overledene te zijn voordat je ons inschakelt. Houdt er wel rekening mee dat veel ziekenhuizen mortuariumkosten rekenen wanneer een overledene niet binnen 3 uur na overlijden wordt opgehaald.

Ik heb een uitvaartverzekering. Kan ik gebruik maken van exit.nl?

Jazeker, wij helpen iedereen, ongeacht waar jij of je dierbare verzekerd zijn. Heb je ‘standaard’ naturapolis bij een van de natura-uitvaartverzekeraars (DELA, Yarden of Monuta), dan keren zij een bedrag aan ons uit wanneer wij de uitvaart verzorgen. Bij DELA is dat rond de € 3.600, bij Monuta rond de € 3.700. Het verschil met een eenvoudige crematie via exit.nl storten wij na afloop terug op je rekening. Dat geldt ook wanneer je een kapitaalverzekering hebt. Ook dan storten we het overschot terug op je rekening. Wel moet je een zogenaamde Akte van Cessie tekenen. Hiermee verklaar je dat je akkoord bent dan de verzekeraar het bedrag aan ons uitkeert. Je ontvangt via de verzekeraar altijd een brief zodra ze de waarde van de polis aan ons gaan uitkeren. Van ons krijg je vooraf een heldere offerte. Zo kun je vooraf precies weten en achteraf controleren wat je terugkrijgt.

Wanneer kan ik het beste bellen om het overlijden te melden?

Na het overlijden van je dierbare halen wij het lichaam van je dierbare over van de overlijdenslocatie: thuis, uit het verzorgingshuis, hospice of uit het ziekenhuis. We mogen een overledene pas vervoeren of verzorgen nadat de schouwarts is geweest en de overlijdenspapieren (de zogenaamde A en B verklaring) heeft getekend. Het beste kun je daarom bellen nadat de schouwarts is geweest.

Wat zijn mortuariumkosten?

Wanneer iemand in een ziekenhuis overlijdt, heeft de uitvaartondernemer 3 uur de tijd om het lichaam op te halen zonder dat er kosten zijn. Duur het langer voordat we iemand op kunnen halen, dan zal het mortuarium het lichaam koelen en daar kosten voor rekenen. Deze kosten kunnen worden voorkomen door snel na het overlijden te bellen. Geef bij de verpleging aan dat je gebruik wenst te maken van de zogenaamde 3-uursregeling. Vraagt het personeel of zij jouw dierbare de laatste zorg mogen verlenen? Vraag dan altijd of daar kosten aan verbonden zijn. Zo ja, dan is ons advies om dit niet te laten doen. De laatste verzorging zit al bij ons in het pakket.
De mortuariumkosten zijn kosten van derden en zitten niet in ons pakket. Het ziekenhuis factureert ons en wij rekenen de mortuariumkosten 1-op-1 door.

Hoe kom ik aan een Akte van Overlijden?

Na het vaststellen van de dood tekent de arts twee formulieren: een A en een B verklaring. Deze papieren dienen bij de overledene te blijven. Wij hebben ze nodig voor de aangifte van overlijden. Na de aangifte van overlijden ontvangen we van de gemeente een Verlof tot cremeren (of begraven) en een Akte van Overlijden. Zodra wij de Akte van Overlijden in ons bezit hebben, sturen we je een scan van de overlijdensakte. Dan heb je deze alvast digitaal. Het origineel sturen we toe naar het adres van de opdrachtgever. Het is de bedoeling dat je de originele Akte van Overlijden bewaart en steeds een kopie of scan maakt van instanties die daarom vragen.

Ik wil graag een eenvoudige crematie maar met een afscheid voor de crematie. Kan dat?

Dat kunnen we ook verzorgen. Hiervoor kun je het beste even telefonisch contact met ons opnemen via 088 - 605 12 15 of via info@exit.nl voor een offerte op maat. Vermeld daarbij waar en met hoeveel personen je afscheid wenst te nemen, of je rouwdrukwerk wenst of niet etc. Je kunt ons ons online offerteformulier invullen.

Regelen jullie ook begrafenissen?

Jazeker, maar begrafenissen zijn altijd maatwerk, omdat de prijs verschilt per soort graf en ook per begraafplaats. Er zijn 4.000 verschillende begraafplaatsen, waardoor de kosten enorm uiteenlopen. Ook de keuze voor het soort graf speelt een rol. Hiervoor kun je het beste even telefonisch contact met ons opnemen via 088 - 605 12 15 of via info@exit.nl voor een offerte op maat. Je kunt ons ons online offerteformulier invullen.

Kan ik ook kiezen voor resomeren, cryomeren of composteren?

In Nederland mag een overledene alleen begraven of gecremeerd worden. Het is niet toegestaan een overledene te resomeren. Daarbij wordt het lichaam opgelost met speciale vloeistof. Mogelijk wordt deze uitvaarttechniek in de toekomst wel mogelijk. Blijf op de hoogte via onze speciale site: www.resomatie.nl.
Ook cryomeren is verboden. Hierbij wordt het lichaam bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uit elkaar. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, zoals een kunstheup, wordt het overschot begraven of gecremeerd.
Bij composteren wordt het lichaam omgezet in compost. Hiertoe wordt het lichaam tien dagen worden ingevroren. Daarna wordt het lichaam in een betonnen compostbak geplaatst. Ook deze nieuwe techniek is op dit moment in Nederland niet toegestaan. In de Verenigde Staten wel, daar opende dit jaar het eerste composteercentrum Recompose.

Wat zijn de wettelijke regels met betrekking tot (het verstrooien van) de as?

Na de uitvaart moet de as van de overledene 1 maand in de algemene nis van het crematorium blijven. Dat is wettelijk verplicht. Na de verplichte bewaartermijn brengen wij de as bij je thuis. Ook kun je de as laten verstrooien op het crematoriumterrein of op zee, zonder aanwezigheid van nabestaanden of meenemen naar het buitenland.
Als je de as eenmaal thuis hebt ontvangen, kun je deze bewaren in een sierurn, verdelen of assieraden, laten verwerken tot diamant of verstrooien op een dierbaar plekje. Voor het verstrooien van de as heb je altijd toestemming nodig van de eigenaar van de grond.

Wat zijn de regels voor het vervoer van crematie-as naar het buitenland?

Voor het uitvoeren van as zijn wettelijk geen documenten vereist. Toch is het verstandig om een (Engelse) verklaring van overlijden en een verklaring van de crematie bij de asbus te voegen.
Wij kunnen kosteloos een Engelstalige crematieverklaring voor je verzorgen. Deze kun je aan de douanebeambte overhandigen wanneer zij vragen hebben over de inhoud van de asbus.
Voor meer informatie over de uitvoer via Schiphol kun je contact opnemen met de Douane van Schiphol. Voor de lokale regels kun je contact opnemen met de buitenlandse ambassade in Nederland.
De eigenaar van het crematorium moet de asbus ten minste 1 maand bewaren. Wil je meteen na de crematie de asbus meenemen naar het buitenland? Dan moet je de officier van justitie om ontheffing van de bewaartermijn vragen. Zonder die ontheffing moet je 1 maand wachten voordat je de asbus mag uitvoeren.

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl