Uitvaartwensen vastleggen FAQ

FAQ

Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen. De antwoorden kunnen je helpen een uitvaart persoonlijker, voordeliger en milieuvriendelijker te maken!

Wie mag mijn uitvaart regelen?

Iedereen kan en mag een uitvaart gaan regelen. De wet geeft daar geen regels voor. Meestal is het zo dat personen die de overledene het meest na staan, de personen zijn die beginnen met het regelen. Vaak is het een kind van de overledene die uitvaart van vader of moeder regelt. Maar het kan ook een broer of zus of een oom of tante of een goede vriend, de ex-echtgenoot of de buurman zijn.

Mag ik zelf mijn uitvaart regelen?

Nee, je kunt niet zelf de opdrachtgever van je uitvaart zijn. Want dat doe je na je dood. Als je dood bent, kun je niets meer doen. Je kunt alleen een ander opdracht geven om jouw uitvaart uit te voeren zoals je wilt. Daarom is het goed om vooraf je uitvaartwensen vast te leggen en te bespreken zodat een door jouw aangegeven persoon ons kan bellen en de uitvaart kan laten verlopen zoals jij vooraf hebt bedacht.

Wat kost een begrafenis of crematie?

Volgens de landelijke uitvaartverzorger en verzekeraar Monuta kost een begrafenis al snel tussen de € 8.500 en € 11.000, een crematie tussen de € 6.500 en € 9.000. Maar gelukkig kan dit veel voordeliger, eenvoudigweg door via exit.nl zelf de uitvaart te regelen. Doordat je zelf via onze site de uitvaart regelt bespaar je op de kosten van een uitvaartondernemer en allerlei zaken die veel geld kosten zoals het crematorium, een dure kist en rouwauto’s.

Welke mogelijkheden zijn er naast een begrafenis of een crematie?

Naast begraven en cremeren noemt de Wet op de lijkbezorging nog 3 andere vormen van ‘lijkbezorging’: ontleden (ter beschikking tellen van de wetenschap), vervoer naar het buitenland en een zeemansgraf. Op dit moment wordt er een wetswijziging voorbereid die nieuwe vormen mogelijk maakt zoals resomatie, een nieuwe techniek waarbij een lichaam in een drukvat wordt opgelost middels een chemisch proces. Dit wordt ook wel watercrematie of biocrematie genoemd.

Ben ik verplicht een uitvaartondernemer in te schakelen?

Nee, in de Wet op de lijkbezorging (Wlb) staat nergens dat een uitvaartondernemer verplicht is. In Nederland bestaan ook geen vestigings- of opleidingsvereisten voor het beroep uitvaartondernemer. Voor meer informatie, zie het artikel: “Een uitvaart zonder uitvaartondernemer”.

Kan ik mensen verbieden mijn uitvaart bij te wonen?

Dat kun je alleen als je iemand hebt die het na jouw overlijden feitelijk regelt en handhaaft. Daar heb je dus ook een executeur voor nodig, iemand die uitvaart uitvoert conform je (schriftelijk vastgelegde) wensen.

Wanneer moet een uitvaart uiterlijk plaats vinden?

Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd. De uitvaart moet uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag na overlijden. Weekenden en feestdagen zijn geen formele werkdagen. Er kan alleen worden afgeweken van deze termijnen met toestemming van de burgemeester van de plaats waar de overledene zich bevindt. Doorgaans kan bij de afdeling Burgerzaken een verlof worden aangevraagd voor een andere termijn. Als de uitvaart in minder dan 36 uur moet plaatsvinden moet er toestemming worden gevraagd aan de officier van justitie. Op uitvaart.nl staat een handige tool waarmee je kunt berekenen wanneer de uitvaart uiterlijk dient plaats te vinden.

Hoe kan ik zorgen voor een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast?

Kies allereerst voor duurzame producten zoals:

  • een duurzame ongelakte uitvaartkist van Nederlands hout
  • stuur uitnodigingen voor de uitvaart digitaal of, wanneer je echte kaarten wenst, laat rouwkaarten drukken op gerecycled papier
  • in plaats van dure exotische bloemen, kies voor een boeket uit eigen tuin of vraag alle bezoekers 1 bloem mee te nemen die samen een mooi boeket vormen
  • Kies voor een begraafplaats of crematorium die makkelijk te bereiken is met fiets of openbaar vervoer. Of reis zo veel mogelijk samen een uitvaartbus

Kijk voor meer tips op Groene-uitvaart.nl.

Hoe kan ik besparen op de uitvaart?

Regel veel zelf. Schakel de uitvaartondernemer uit en regel zelf een eenvoudige crematie via exit.nl. Na de wettelijke bewaartermijn van 1 maand leveren we de as bij je thuis. Vervolgens regel je zelf een afscheid met vrienden en familie op elk gewenste plek waarbij je zelf zorgt voor eten en drinken. Stuur uitnodigingen digitaal. Dat is niet alleen veel goedkoper maar ook vriendelijker voor het milieu.

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl