Uitvaart verzekeren? Doe het niet!

Geplaatst op 26-01-2023 - Twee opvallende berichten over uitvaartverzekeringen, die ondubbelzinnig duidelijk maken dat een uitvaartverzekering geen goed idee is.

Omroep Max besteedt op 27 januari 2023 aandacht aan de sterkte premiestijging bij Uitvaartverzekeraar Ardanta. Klanten op leeftijd bij uitvaartverzekeraar Ardanta betalen sinds januari fors meer voor hun uitvaartpolis. Bij Meldpunt kwamen voorbeelden binnen van mensen die het drievoudige of zelfs vijfvoudige van hun oorspronkelijke premie moeten betalen. Terwijl de prijzen volgens Ardanta met niet meer dan 14,3 procent zijn gestegen.

Dick Koppers (68) betaalt al sinds zijn geboorte voor zijn uitvaart. Na 68 jaar betalen, schiet de premie van zijn uitvaartverzekering van Ardanta sinds 1 januari van 32 euro naar 100 euro. Een stijging van ruim 200 procent.

Bij Jaap Visser (75) steeg de premie zelfs met ruim 400 procent naar 69,82 euro, terwijl hij al sinds 1985 deze verzekering heeft. Zijn vrouw Ina (75) moet eenzelfde bedrag neertellen. “Ik kan wel zeggen: ik betaal niet”, zegt mevrouw Visser. “Maar wat dan? Ik zit bij ze in de tang.” Volgens Ardanta is de prijsstijging deels te wijten aan de verhoging van de uitvaartkosten. Maar daarnaast vindt de verzekeraar het logisch dat een uitvaartpolis duurder wordt voor wie ouder is, omdat dan het risico op overlijden groter is. MAX Ombudsman Rogier de Haan vindt dit niet uit te leggen. Hij gaat hierover in gesprek met Guido Horst, directeur van Ardanta.

Kijk Meldpunt op 27 januari 2023 om 19.50 uur op NPO 2.

Ook bij Coöperatie DELA is er iets geks aan de hand. DELA verkoopt zogenaamde naturapolissen. Hierbij wordt er geen geld uitgekeerd maar verzorgt DELA de uitvaart. Kiezen mensen met een 'standaard' dienstenpolis echter voor een andere uitvaartonderneming dan DELA, dan wordt de waarde van de naturapolis omgezet in een geldbedrag van € 3.615. Dat was in 2022 al zo maar dat bedrag is in 2023 gelijk gebleven, terwijl de prijzen in de uitvaartbranche sterk zijn gestegen. Zo verhoogde DELA zelf haar (crematie)tarieven 2 maal gedurende de afgelopen 6 maanden in verband met de sterk gestegen gasprijs.

Dat DELA klanten soms voor een ander uitvaartonderneming kiezen, is niet verwonderlijk. Want door de oversterfte is het druk in de uitvaartbranche en moeten families bij DELA soms dagen wachten voordat ze een uitvaartondernemer over de vloer krijgen.Mensen die niet mee willen doen aan de commerciële gekte en sterk gestegen prijzen in de uitvaartbranche, kunnen kiezen voor een eenvoudige, stille crematie via Exit.nl, waarbij alle formaliteiten en de crematie netjes worden geregeld voor slechts € 1.895. De meeste mensen hoeven zich voor een dergelijk laag bedrag niet te verzekeren. Zo blijft er veel geld over voor leukere dingen, als een mooie vakantie. Per slot van rekening zit de echte herinnering in het hart.

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl