Voorlopig nog geen wateruitvaart

Geplaatst op 11-10-2022 - Al enige jaren pleit de uitvaartbranche voor een nieuwe vorm van uitvaart: resomeren. Het proces heet met een duur woord 'alkalische hydrolische'. Bij deze nieuwe uitvaarttechniek wordt een lichaam opgelost in een vloeistof in een drukvat. Wat resteert is een poeder vergelijkbaar met crematie-as. Daarom spreken mensen ook wel eens over 'watercrematie' wat eigenlijk misleidend is, want er komt geen vlam aan te pas.

De nieuwe uitvaarttechniek zou mogelijk moeten worden gemaakt met een herziening van de Wet op de lijkbezorging. Maar de behandeling van de wetswijziging is uitgesteld naar voorjaar 2024. En zelfs dat is niet zeker want dan moet het kabinet wel 'blijven zitten'.

Mede met de sterk oplopende gasprijen stelde kamerlid Mark Strolenberg (VVD) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie, H.G.J. Bruins Slot de vraag of zij resomatie mogelijk versneld wil toestaan, voordat de uitvaartwet wordt behandeld. Maar daar voelt de minister weinig voor.

‘Het ministerie van IenW werkt nog aan een beoordeling van de verschillende afvoerroutes van het effluent na de alkalische hydrolyse en zij moet nog beoordelen welke regelgeving voor de afvoer van het effluent passend is’, aldus minister Bruins Slot. De minister laat weten er geen voorstander van te zijn om de behandeling van de wet op te knippen zodat bepaalde onderdelen eerder en anderen later aan de Kamer worden voorgelegd.

Voor meer informatie over resomeren, zie https://www.resomatie.nl

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl