Waarom moet je een kist kopen bij een crematie?

Geplaatst op 01-11-2022 - In Nederland is het niet wettelijk verplicht een kist te gebruiken bij een begrafenis of crematie. Een lijkwade of doek mag bij voorbeeld ook. Maar toch zijn er goede redenen, hygiënische, technische als emotionele, om bij een crematie, te kiezen voor een uitvaartkist.

Kist is nodig voor veilig vervoer
Om logistieke redenen is een kist handig. Een overledene kan zo veilig worden vervoerd en onaangename ontbindingsgeuren en overdracht van besmettelijke ziekten kunnen worden voorkomen.

Crematieoven vraagt om stevig omhulsel
De meeste crematoria hebben bij aanvang een hoge temperatuur (700 tot 800 graden). Om de overledene veilig in te kunnen voeren wordt er dan gebruik gemaakt van een invoertafel met een duwsysteem. Deze invoertafel vereist een vlak oppervlakte waar de overledene op of in ligt. Een kist dus. Kiest de familie voor een lijkwade, dan is een invoerplank vaak verplicht. De onderstaande foto maakt duidelijk hoe de invoer van de kist eruit ziet.

Kist helpt om emotionele afstand te bewaren
Een kist zorgt ten slotte voor een emotionele barrière voor uitvaartmedewerkers. Verschillende mensen zijn betrokken bij het ophalen, verzorgen en het cremeren van een overledene. Uitvaartmedewerkers willen uiteraard niet continue met een of meerdere dode lichamen worden geconfronteerd. Een kist helpt op die manier ook om de nodige emotionele afstand te bewaren.

Kist inbegrepen
Wie kiest voor een uitvaart via Exit.nl hoeft zelf geen kist te kopen. Deze zit gewoon inbegrepen in de pakketprijs. U kunt zelfs kleden uit 2 modellen:

1. Spaanplaat kist met eikenprint folie en satijnen binnenbekleding
2. Massief naaldhouten kist met katoenen binnenbekelding

Zo worden financiële verrassingen achteraf voorkomen. Alleen wanneer een overledene langer is dan 1.95 meter of zwaarder dan 100 kg, moet een kist worden verlengd of verbreed. Dit is mogelijk tegen meerkosten.

Vragen
Heeft u vragen over onze uitvaartkisten? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact met ons op via info@exit.nl.

Bekijk de veel gestelde vragen over:

Medische beslissingen Uitvaartwensen vastleggen Een eenvoudige crematie regelen

Direct telefonisch contact

Overlijden melden? Bel 088 - 605 1215.

Of je kunt hieronder je contactgegevens invullen en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

2021-2024 © Exit.nl